Tuesday, October 22, 2013

Sound City- Η ιστορία μιας Κονσόλας



Το 1990 οι Nirvana έμπαιναν στα στούντιο Sound City στο Van Nuys της California για να ηχογραφίσουν το θρυλικό Nevermind. Εικοσι-κάτι χρόνια μετά, τα στούντιο έκλειναν, και ο ντράμερ των Nirvana (και κολημένος με την rock’n’roll μπάλα) Dave Grohl διέσωζε την θρυλική κονσόλα του στούντιο (μια 48κάναλη Neve 8078 της δεκαετίας του’70, μοντέλο που θεωρείται ότι καλύτερο όσον αφορά την αναλογική ηχογράφιση ακόμα και τώρα). Με αφορμή αυτή την κονσόλα, λοιπόν, αποφάσισε να κάνει και μία ιστορική αναδρομή στο στούντιο και τους κλασσικούς δίσκους που ηχογραφήθηκαν εκεί. Έχουμε και λέμε: Neil Young-After the Goldrush, Fleetwood Mack-Fleetwood Mack, Dio-Holy Diver, Nirvnana-Nevermind, τα κλασσικά άλμπουμ των KYUSS, όλη η δισκογραφία των QOTSA, το Undertow των TOOL, το ομώνυμο των Rancid, το Iowa των Slipknot, το The Deep End των Madrugada, το The Hunter των Mastodon, το Why Can’t We Be Friends των War....αλλά και δίσκοι των  RHCP, των Metallica, του Tom Petty, της Mavis Staples, του Ry Cooder,  του Johny Cash, του Dr John και δεν μπορώ άλλο, η λίστα είναι τεράστια....

Τέλος πάντων, το ντοκυμαντέρ είναι γεμάτο από πολύ-πολύ αρχειακό υλικό από το πιο βρώμικο στούντιο στον κόσμο, στο οποίο όμως η ποιότητα ήχου έσκιζε, και στο οποίο όλοι ήθελαν να ηχογραφήσουν. Υπάρχουν πολλές συνεντεύξεις, τόσο των ανθρώπων που ηχογραφησαν εκεί, όσο και των ιδιοκτητών και των εργαζομένων, στις οποίες μαθαίνεις τις λεπτομέρειες μιας συναρπαστικής περιπέτειας, η οποία ξεκίνησε όταν ένας μουσικός από μια big band, αποφάσησε ότι πρέπει να δημιουργήσει κάτι ο ίδιος, και όχι να εκτελεί τις οδηγίες ενός μαέστρου.
Ιδανικό για κολλημένους-με-την-μουσική-μπάλα, αλλά θα αρέσει και σε ανθρώπους που βλέπουν την μουσική σαν κάτι που παίζει στα αυτία τους ως ήχος.

No comments: